Här reder vi ut begreppen så att du kan välja rätt utrustning och vattna smart. Vi har ett stort sortiment här för bevattning som gör odlingen lättskött, miljösmart och rolig.
Bevattning - räkna ut flödet
En grov slang skickar ut betydligt mer vatten än en smal. Tryckförlusten i en ½-tums slang är fem gånger högre än i en ¾ tums-slang.
Omvandlingstabell flödet vid bevattning
1 kubikmeter = 1 000 l
30 liter per minut = 1.8 kubikmeter / timme
1 mm nederbörd = 1 l/kvadratmeter
Bevattning - räkna ut trycket
Trycket från det kommunala vattennätet är oftast tillräckligt. En manometer mäter enkelt trycket. Ju mer utrustning som kopplas in, desto lägre tryck och minskat flöde.
Trycket från kommunala nät är oftast fullt tillräckligt. Med en manometer kan man mäta trycket. Den kan köpas i bygghandeln och kopplas till vattenutkastet.
Trycket mäts i bar och avser flödet per kvadratcentimeter. Normaltryck från kommunala nätet är ca 4-5 bar. Det är ingen fördel att ha för högt tryck, som 10 bar eller mer. Det sliter på kopplingar och det blir lätt läckage som står och droppar. Man kan koppla på en reduceringsventil om trycket är allt för högt.
Trycket minskar snabbt med sträckan. Därför ska man inte ha längre slang än nödvändigt.
Bevattning - mått på kopplingar
Skarvkoppling till vänster med hona till vänster och hane till höger. Till höger en så kallad Y-koppling.
Storleken, dimensionen, på kopplingar och slangar mäts antingen som yttre diameter; YD eller inre diametern, ID.
YD är vanligast i länder som använder metersystemet och måttet mm.
I England mäter man vanligen i tum (inch, ”) och avser om inget annat nämns inre diametern, ID.
1 mm = 0.04 tum
Vid vattenutkastet fästs en nippel (till vänster) och ett kopplingshus (till höger). Metallkopplingar har betydligt längre livslängd än de i plast.
Platsen som skickar ut vattnet kallas tappventil eller vattenutkastare. Den har för det mesta en gängning som kallas G15 (1/2 tum) YD gänga. Större tappventilerna har G20 (3/4 tum) YD gänga.
Slangen mot tappventilen kopplas med en så kallad nippel (hane) och i andra änden av vattenslangen monteras ett kopplingshus (hona). Med denna koppling kan man enkelt koppla in slangen och bygga ut med olika tillbehör som vattenspridare och sprutpistoler.
Bevattning - få ut maximalt mängd vatten
Tryckförlusten av kopplingar är störst närmast utkastet, längst ut i flödet har det minst betydelse.
Räkna också ut hur stor yta du vill vattna och hur lång tid det får ta.
Normalt ger en vattenspridare 750 l/timme vid 2 bar. Ett sätt att mäta mängden som kommer ut ur en spridare är att placera ut koppar lite här och var och efter en given tid jämföra mängden som spridits ut.
Så här får du ut maximalt vatten från din utrustning:
- Varje förträngning, som omkopplingar, minskar flödet. Ha därför så få omkopplingar som möjligt. Förträngningar vid flödets början har en större bromsverkan på vattnet än vid slangens slut. Därför spelar det mindre roll om man har en omkoppling ute vid spridaren, jämfört med en omkoppling precis vid vattenutkastet.
- Trycket minskar snabbt med längden på slangen. Använd därför så kort slang som möjligt, men undvik samtidigt att seriekoppla slangar eftersom varje omkoppling ger tryckförluster.
- Ju större slangdiameter desto högre tryck kan hållas och mer vatten matas ut. Tryckförlusten i en ½-tums slang är fem gånger högre än i en ¾ tums-slang.
- Ha inte slangen upprullad på slangvindan vid vattning, det minskar flödet.